Fase 2: – Gereedmaken bouwterrein

Fase 2 - Gereedmaken bouwterrein

In oktober en november 2023 werd de vijver leeggepompt en gevuld met zand en korrelmix. Het doel van deze exercitie is het gereedmaken van het ‘bouwterrein’ van “de Vief Köp”.

Vullen

Na het wegpompen van het laatste water werd een begin gemaakt met het opvullen van de vijver. Duizenden m3 aan zand en stol werden gebruikt om de vijver om te toveren naar een bouwplaats.

Archeologisch onderzoek

Op de stadswal zelf werkten archeologen aan het scannen van de aardlagen. Hierbij werden onder andere dierlijke botresten van de nabijgelegen slachthuizen, kleipijpjes en stukjes aardewerk gevonden.

Minutieus afgraven

De aarde op de wal is zorgvuldig laag voor laag afgegraven waarbij archeologen deze hebben gescand. Inmiddels is alle grond afgevoerd en kan een begin worden gemaakt met de voorbereidingen voor fase 3.

Werkzaamheden

Fase 2 van de reconstructie en restauratie van “de Vijf Köp” liep deels parallel aan fase 1. De grootste en meest zichtbare klus tijdens deze fase was het gereedmaken van de vijver om als de bouwplaats voor de werkzaamheden aan “de Vief Köp” te dienen. Na het verder leegpompen van de vijver werd een beschermende folie aangebracht waarop vervolgens duizenden m3 aan zand en stol werden aangebracht. Deze laag dient als stevige ondergrond waarop later de stellingen voor de stenen, de grote kraan, werkplaats en kantoorunits van de bouwleiding worden geplaatst.

Werkbezoek opslag stenen

Een team van experts bestaande uit vertegenwoordigers van Koninklijke Woudenberg, Laudy Bouw & Ontwikkeling, gemeente Maastricht, Rijksdient voor het Cultureel Erfgoed brachten een werkbezoek aan de opslag in Roermond waar de stenen die destijds uit de muur zijn gevallen liggen opgeslagen. Deze stenen zijn reeds grotendeels in kaart gebracht. De komende tijd gaat dit proces door en worden de stenen die gerestaureerd dienen te worden verplaatst naar Tienhoven aan de Lek. Op deze locatie heeft Koninklijke Woudenberg het atelier waar natuursteen wordt hersteld. De overige stenen die minder beschadigd zijn worden, zodra de stellingen zijn geplaatst, overgeplaatst naar de bouwplaats van de vijf koppen in Maastricht.

Restauratie-Limburg

Restauratie-Limburg is een samenwerking tussen Koninklijke Woudenberg Maastricht en Laudy Bouw & Ontwikkeling Sittard.